BRUISBAL

Bruisballen


Als kind kregen we vaak bruisballen om mee te spelen in bad. Nu hoeft mijn moeder me geen bruisballen meer te kopen, ik maak ze gewoon zelf...


Wat heb je nodig?


Hiermee kan je drie grote bruisballen maken.


160 gram baking soda

70 gram citroenzuur

80 gram epsom zout

50 gram Maizena

2 eetlepels kokosolie (eenof een andere plantaardige olie)


Etherische olie naar keuze (lees verder onderaan)

Kleurstoffen (vloeibaar)

Bloemblaadjes van roos of goudsbloem


Hoe maak je het?


Voeg alle droge ingrediënten samen en meng deze door elkaar. Voeg dan geleidelijk de olie toe. Kneed alles goed met je handen. Het moet geen samenhangend geheel worden zoals een deeg, eerder zoals vochtig zand.


Nu kan je de etherische olie, bloemblaadjes en de kleurstoffen toevoegen. Ik verdeel mijn massa nu in drie kommen om drie verschillende kleuren of geuren toe te voegen maar dit hoeft natuurlijk niet.

Als je de kleurstof toevoegt, zal je massa wat beginnen bruisen op de plekken waar je de druppels giet. Dit kan niet echt kwaad zolang je niet overdrijft. Kneed alles goed door elkaar.


Indien je balvormen hebt, vul je ze goed vol. Nu duw je beide helften van je vorm goed samen. Laat dit een dag rusten en haal ze dan uit de vorm. Als je dit goed gedaan hebt, zouden deze moeten aan elkaar hangen.

Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten en wordt vaak gebruikt als conserveermiddel. In combinatie met natriumbicarbonaat gaat citroenzuur bruisen. 


Etherische olie in bad


Kies voor je bruisballen niet zomaar een etherische olie. Er zijn veel etherische oliën die irriterend werken en je zeker niet puur mag gebruiken op je huid.


Zo kunnen citrus vruchten, geperst uit de schil, het ‘gekookte kreeft effect’ veroorzaken. Hierbij wordt je bloed naar de oppervlakte getrokken waardoor je een appelflauwte kan krijgen als je uit het bad komt.


De etherische olie van munt gaat het lichaam dan te veel verkoelen in bad en kan een koude shock veroorzaken.


Gebruik dus enkel deze waarvan je echt zeker bent dat ze veilig zijn. Hieronder de belangrijkste die je best niet gebruikt:


Kaneel

Komijn

Pepermunt en akkermunt

Alle citrus soorten (geperst uit de schil); citroen, sinaasappel, bergamot, pompelmoes, clementine en limoen.

Litsea


Ik gebruik in bad graag ‘vrouwelijke’ geuren, zoals Lavendel, Ylang Ylang, Roosgeranium, Patchouli,… Elke etherische olie heeft ook zijn specifieke werking in bad.


Zo zijn lavendel en ylang ylang zeer rustgevend, ideaal na een drukke dag. Rozemarijn zal de bloedcirculatie bevorderen. Palmarosa en patchouli werk zuiverend, regenererend en ontspannend. Roosgeranium zorgt voor een soepele, gave en sterke huid.


Heb je geen ronde bruisbalvormen, gebruik dan cupcake vormpjes. Het is belangrijk om alles goed samen te duwen tot een vaste vorm. Laat het een dagje rusten en je zal merken dat ze hard worden. 


Hoe werkt het?


De bruisballen gaan bruisen door het citroenzuur en het natriumbicarbonaat. Dit zijn twee natuurlijke stoffen die, wanneer ze in reactie treden met water, bruisen.


Maïszetmeel of Maizena is letterlijk het zetmeel uit maïs. Hij heeft een grote vocht aantrekkende eigenschap en wordt daarom in de keuken gebruikt om sauzen te binden. In een bruisbal gaat Maizena het bruiseffect vertragen.


Verwar epsomzout niet met zuiveringszout of baking soda. Epsomzout wordt ook wel bitterzout genoemd. Dit zout werkt zowel in- als uitwendig ontgiftend. Het verlicht ook spier- en ontstekingspijnen. Zo is het dus ontspannend in een warm bad. 


Natriumbicarbonaat, baking soda, maagzout, zuiveringszout,… Dit poeder heeft verschillende benamingen en wordt voor zeer uiteenlopende doeleinden gebruikt. Zo is het een ideaal schoonmaakmiddel, zowel voor het huis als voor het lichaam. Het werkt zeer zuiverend op alle mogelijk manieren. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor brandend maagzuur en spijsverteringsproblemen. Je zou het ook als bleekmiddel voor je tanden kunnen gebruiken.

In bruisballen is het ideaal omdat het enorm gaat bruisen en het lichaam gaat zuiveren.