Deodorant

Deodorant


Alles wat je op je huid smeert of spuit dringt je op een gegeven moment je lichaam binnen. In de standaard deodorants zitten heel wat stoffen die niet zo goed zijn voor onze huid. En dan al zeker niet om onder onze oksels te spuiten. Om deze reden gebruik ik liever producten op natuurlijke basis dan deze uit de winkel waar je de ingrediënten niet van kent.


Wat heb je nodig?


6,5 gram cacaoboter

2,5 gram bijenwas

2,5 gram kokosolie

1,5 gram maïzena

1,5 gram baking soda


Toevoegingen

15 druppels etherische olie van Ylang Ylang

2 druppels etherische olie van Vetiver


Hoe maak je het?


Voeg de boter, was en olie samen in een glazen maatbeker en verwarm deze au bain marie tot alles mooi samengesmolten is.


Voeg nu de maïzena en baking soda toe. Meng met een roerstaafje goed door elkaar. Zorg dat er geen klonters gevormd worden.


Als alles goed afgekoeld is zou het nu een smeuige pasta moeten zijn. Wanneer de temperatuur onder de 40°C is mag je de etherische oliën toevoegen. Wees gul maar overdrijf niet!

Hoe werkt het?


Cacaoboter is een natuurlijk vet die van nature voorkomt in de cacaoboon. Deze bonen worden geroosterd en geplet tot de olie eruit komt.

De boter smelt wanneer ze in contact komt met de huid wat ze ideaal maakt voor lippenbalsems of deodorant. Ze is heel voedend en hydraterend en maakt de huid soepel.


Naast honing biedt een bijenkast nog enkele andere interessante bij producten. Eén daarvan is bijenwas. Dit is een vette stof die sommige soorten bijen aanmaken om de raten van hun nest te bekleden.

Het is een was dat al eeuwen wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. De Vikingen dichtten hun schepen ermee, je kan er je houten meubilair mee boenen, kaarsen mee gieten,…

Ik gebruik de bijenwas liefst vanwege zijn huidhelende werking. Bijenwas is zeer hydraterend en voedend. Hij werkt ook antibacterieel. Hij gaat in een crème ook stabiliserend werken, wat wil zeggen dat de crème langer houdbaar is.

Ik gebruik gele (zuivere) bijenwas, deze is de ongeraffineerde en wordt niet gebleekt. 


Kokosolie kennen de meeste mensen uit de keuken maar deze olie heeft ook een veelzijdige werking op de huid. Het is een vette olie die je krijgt na het persen van het witte vruchtvlees van de kokosnoot.

Deze olie is verzachtend en maakt de huid soepel. Ze is ook verkoelend en is dus ideaal na het zonnebaden. Ook op broos en gebroken haar heeft kokosolie een herstellende en hydraterende werking.


Maïszetmeel of Maizena is letterlijk het zetmeel uit maïs. Deze wordt in de keuken gebruikt om sauzen te binden. Deze vocht aantrekkende eigenschap maakt het ook ideaal om te gebruiken in deodorant.

Natriumbicarbonaat, baking soda, maagzout of zuiveringszout. We kennen vele namen voor deze multifunctionele minerale zoutverbinding.

In ons lichaam gaat hij zuiverend werken, onze tanden witter maken en ons maagzuur reguleren. In deze deodorant gebruik ik hem om slechte geurtjes te neutraliseren. 


De etherische olie van Ylang Ylang (Cananga odorata) heeft een prachtig aroma en is een van mijn favorieten. Ze wordt heel vaak gebruikt in de parfumwereld en is een typische vrouwengeur.


Therapeutisch is ze is vooral geschikt bij een geïrriteerde, droge of vettige huid (balanceert). Ze remt ook ontstekingen dus is ideaal bij acne of andere huidaandoeningen. Ze werkt ook bloeddrukverlagend en is krampstillend.


De etherische olie van Vetiver vind ik persoonlijk een van de speciaalste onder de etherische oliën. De olie, die uit de wortels van de plant komt, heeft een rustgevende en aardende waarde maar verzorgt de huid ook goed. Zijn geur blijft lang hangen en is dus perfect te gebruiken in parfum of deo.