EHBO Zalf

Wonderzalf


De eerste zalf die ik ooit maakte in de opleiding herborist. Eentje die voor elk kwaaltje goed is en die ik zeer vaak gebruik. Elk ingrediënt in deze zalf heeft zijn eigen spectaculaire werking en kan allemaal samen dus niet anders dan fantastisch werken! Ik gebruik hem vooral bij blauwe plekken, kneuzigen en schaaf- of snijwonden.


Wat heb je nodig?


5 gram bijenwas

35 gram Argan olie (of een andere plantaardige olie)

8 milliliter smeerwortel tinctuur

15 druppels etherische olie van lavendel (Lavendula angustifolia, Lavendula latifolia, Lavendula x super)


Hoe maak je het?


Meng de bijenwas met de olie en laat deze au bain marie smelten tot er geen korreltjes meer te zien zijn.

Laat al roerend afkoelen. Eens afgekoeld (onder de 40°) voeg je het tinctuur en etherische olie toe. Meng nu alles goed door elkaar met een roerstaafje. Bewaar de zalf in een potje of tube.


Deze zalf is minstens een jaar houdbaar door de hoge aanwezigheid van alcohol (tinctuur).

Een tinctuur is een aftreksel van een plant met alcohol. Een beetje zoals je een infusie zou maken van een kruid maar dan met alcohol. Voor de smeerwortel, die vol slijmstoffen zit, is het belangrijk dat het alcoholgehalte niet boven de 40° zit, anders maak je alle slijmstoffen kapot. Een graanjenever of wodka is hier dus perfect voor.


De etherische olie van lavendel is een uitstekende olie bij wonden en andere huidaandoeningen. Ze is zeer zacht en veilig in gebruik. De geur vinden sommige mensen misschien wat cliché maar ik vind hem nog steeds geweldig!

De etherische olie van lavendel werkt wondhelend, ontsmettend, krampstillend en pijnstillend. Het is net om de ontsmettende en helende werking dat ik hem gebruik in deze crème.


Er zijn verschillende soorten etherische olie te verkrijgen in de winkel. Ik gebruik de Lavendula angustifolia, Lavendula latifolia of Lavendula x super. Ze hebben alle drie ongeveer dezelfde werking op de huid.

Hoe werkt het?


Bijenwas is een stof dat bijen aanmaken om de cellen van de raten mee te bekleden. Hij bevat vitamine A en werkt antibiotisch. Hij wordt in de cosmetica vaak gebruikt om crèmes steviger te maken. Ik gebruik hem in deze crème omdat hij herstellend en hydraterend werkt op de huid.


De arganboom behoort tot de oudste bomen ter wereld en bedekte vroeger geheel Noord-Afrika. Vandaag is de boom beschermt door UNESCO.

Argan olie wordt geperst uit de noten van de arganboom. De olie trekt snel in en verzacht de huid. Hij is uitstekend bij een beschadigde en ouder wordende huid, zo zal hij rimpelvorming reduceren. Ook herstelt hij ontstekingen. Hij biedt ook lichte bescherming tegen de zon en is rijk aan vitamine E.


Smeerwortel of Symphytum officinale is een plant die al eeuwen gebruikt wordt bij wondheling. De plant zit boordevol allantoïne en deze stof bevordert de aanmaak van nieuw celweefsel. Hij is dus ideaal bij oppervlakkige wonden, kneuzingen of littekens. Je kan de plant op verschillende manieren gebruiken. Zo kan je de bladeren gebruiken om rond een kneuzing te wikkelen of je kan er tincuur van maken.